Sveika, soti ir kvapni bulgariška virtuvė
Tarator, banitsa, rakia ar žinote kas tai? Šie įdomiai skambantys patiekalai priklauso Bulgarijos virtuvei, o ši yra net kelių kultūrų mišinys, mat savo šedevrais dalinasi kartu su slaviška, turkiška ir graikiška virtuvėmis.
Bulgarams gaminimo tradicijos yra labai svarbios, todėl dauguma patiekalų šeimose yra perduodamos iš kartos į kartą, be pakeitimų. Išskirtinis šios virtuvės bruožas yra natūralumas – visi produktai turi būti švieži, užauginti be chemikalų. Būtent taip jie išlaiko savo gerąsias savybes ir ypatingą skonį.
BULGARIŠKAS JOGURTAS - KISELO MLYAKO
Ar žinojai, jog vienas geriausių pasaulyje jogurtų yra bulgariškas? Jis išsiskiria savo puikiomis dviejų rūšių probiotiko bakterijomis. Iš šio jogurto yra gaminama tarator sriuba, bei unikalus airan gėrimas. Šis bulgariškas jogurtas gerina sveikatą, sumažina kraujo spaudimą, padeda mesti svorį ir net gali prailginti gyvenimo trukmę. Juk Bulgarija yra viena iš šalių, kurioje žmonės gyvena i l g i a u s i a i !
BULGARIŠKAS JOGURTAS - KISELO MLYAKO
BULGARIŠKI GĖRIMAI
Kaip jau ir kalbėjome apie natūralumą, bulgariški gėrimai taip pat išsiskiria iš kitų savo išskirtinėmis gaminimo tradicijomis. Nors šiais laikais gėrimai paprastai ruošiami gamyklose, Bulgarijos kaimukuose vis dar gali atrasti natūraliu būdu pagamintų geriamų skanėstų. Negana to, panorėjus gali jų ir įsigyti!
Keli žinomiausi bulgariški gėrimai:
- Airan - gaivintis jogurto gėrimas. Tai paprastas bulgariško jogurto, vandens ir druskos mišinys, tačiau jis puikiai gaivina karštomis vasaros dienomis, palengvina pagirias ir malšina troškulį!
- Rakia - tradicinis alkoholis, gaminamas iš vynuogių, slyvų ir kitų labai saldžių vaisių. Gali būti nuo 40% iki 90% stiprumo. Patys bulgarai rekomenduoja jį gerti šaltą – sakoma, kad tik taip galima pajusti tikrąjį skonį.
- Boza - tai gaivus bulgarų gėrimas, kuriame yra 1% alkoholio. Ji yra žinomas dėl gydomųjų savybių, dažnai geriamas pusryčiams.
Tradicinis bulgariškas gėrimas Rakia
BULGARIŠKI PRIESKONIAI
Kvapnūs, spalvingi ir vėl – natūralūs bulgariški prieskoniai. Mes net neabejojame, jog su daugeliu iš jų jau yra tekę susidurti: petražolės, krapai, kalendra, kmynai, smiltainis, samardala, estragonas ir lauro lapas.
Norisi ko nors originalesnio? Bulgarai gali nustebinti – pats populiariausias prieskonis Bulgarijoje – spalvota druska, dar kitaip vadinama – šarenos.
Štai dar viena įdomybė – dašis, tai pikantiškas prieskonis. Trečias pagal unikalumą ir populiarumą Bulgarijoje – jau minėtąsis samardala – stipraus skonio prieskonis, kuris dažniausiai dedamas ant dešrelių, mėsos ar saliamio. Kulinarijos gerbėjai, Bulgarija – tikra atgaiva sielai, ar ne?
ĮDOMYBĖS BULGARŲ VIRTUVĖJE
Baltic Tours komanda neabejoja – Bulgarijos gastronomijos šedevrai linkę stebinti. Į šį kraštą būtina važiuoti ne tik pilvus ant saulės deginti ar delfinus jūroj stebėti, bet ir bene visą virtuvę IŠRAGAUTI! Sutinkate? Jeigu kyla abejonių, pateikiame dar daugiau įdomybių:
- Bulgarai pirmiau pradeda kepti mėsą, o tik vėliau įmaišo kitus produktus.
- Dauguma patiekalų yra troškinami ant silpnos ugnies, kad neprarastų savo sveikųjų savybių.
- Neišsigąskite, jeigu Bulgarijoje pamatysite vietinius valgančius avies galvą (su dantimis!), širdį, kiaulės ausis ar kitus, atrodo, neįprastus valgyti organus. Vietiniai tokius patiekalus laiko delikatesais.
Esate buvę Bulgarijoje ir ragavote dar ką nors įdomaus? Nepamirškite papasakoti! O jeigu jūsų pėdos dar nelietė bulgariškos žemės, būkite tikri – laikas puoštis kelionėmis. Baltic Tours kviečia keliauti ir ragauti pasaulį kartu!
Geriausius mūsų kelionių pasiūlymus rasite ČIA!
Turi savo istoriją?
Kelionių blogas - ką reikia žinoti apie Bulgariją?
Pasiruoškite įvairiems nutikimams, kurie gali įvykti Jūsų kelionės metu.